Programajánló

Fedezze fel a Zsámbéki-medence kincseit, kóstolja meg az etyeki borút lefinomabb borait, vagy sétáljon egyet az Alcsúti arborétumban. Herceghalom és környéke ezernyi programot kínál kicsiknek és nagyoknak!

Korda Filmpark


Etyek (12 km)

A Korda Filmpark Látogatóközpontja bennfentes ismereteket nyújt arról, hogyan készül el egy nemzetközi filmes szuperprodukció, miközben játékos élményt nyújtanak, hogy betekinthessen a nemzetközi filmipar rejtelmeibe.

Korda filmpark

Etyeki borút


Etyek (10 km)

Fedezze fel a Borutat, a Körpince-, a Kecskegödör-, a Sóskúti út pincesorait, az Öreghegy és az Újhegy présházait, valamint a gyönyörű szőlőhegyeket! Élvezze a borvidék finom borait, pálinkáit, borpárlatait, pezsgőit! Ízlelje meg a valódi gasztronómiai élményt nyújtó sokszínű, egyedi és falusias ételeket, házi sajtokat, sonkákat, szörpöket, csokoládékat. Válogasson a kézműves helyi termékek között.

Borút - Etyek

Vál-Völgyi kisvasút


Felcsút (17 km)

A Vál-völgyi Kisvasút egy keskeny nyomtávú vasútvonal Fejér megyében, a felcsúti Puskás Akadémia és az Alcsútdobozi arborétum között. A kisvasút az egykori Bicske–Székesfehérvár-vasútvonal nyomvonalán épült.
A gyerekeket vidám kikapcsolódással, a felnőtteket tartalmas nosztalgiázással várja.

Vál-Völgyi kisvasút

Pancho Aréna


Felcsút (17 km)

A Pancho Aréna nemcsak a mérkőzésekre várja látogatóit: a stadion különleges és exkluzív helyiségeit a díszpáholytól az öltözőig, a sajtótájékoztató-teremtől az elnökségi tárgyalóig is betekintést nyerhetnek. Oda is ellátogathatnak, ahová a mérkőzéseken szurkolóként nem juthatnak be.

Pancho Aréna

Alcsútdobozi kalandpark


Alcsútdoboz (23 km)

Minden korosztály megtalálja a számára megfelelő, mozgalmas kikapcsolódást, hiszen Gyerek pályán a 130 cm alattiak, Junior pályán a 130 cm-nél magasabbak, míg Felnőtt pályán a 150 cm felettiek élvezhetik a kalandokkal teli sportolást.

Kalandpark

Alcsúti Arborétum


Alcsútdoboz (23 km)

Az ország egyik legeredetibb és legrégibb angolpark jellegű kertje bőséges kikapcsolódási lehetőséget nyújt minden évszakban. A 40 hektáron található természetvédelmi terület természetbarátok, kirándulók, túrázók, családok és csoportok kedvelt célpontja.

Alcsúti Arborétum

Tordasi Élményfalu


Tordas (27,5 km)

A Tordasi Élményfalu Tordas településén egy 8,5 hektáros területén várja vendégeit csárdájával, kalandparkjával és a westernfaluval.

Élményfalu

Driving Camp


Zsámbék (8km)

A Drivingcamp HUNGARY – egyedülálló vezetéstechnikai és rendezvényközpont 5 on-road és 2 off-road kihívással teli moduljával egyszerre kínál szórakozást és továbbfejlődési lehetőséget a gépjárművezetés terén.

DC Carting

Kerékpártúrák a Zsámbéki-medencében

  • Herceghalom – Zsámbék: 8,1 km
  • Herceghalom – Biatorbágy: 8,2 km
  • Herceghalom – Etyek: 9,8 km
Kerékpár kölcsönzés lehetőségét biztosítjuk 1000 Ft/óra áron. (szezonális)

Borkóstolás

Töltsön el egy napot az Etyek-Budai Borvidéken! Három pincészetet ajánlunk figyelmébe, ahol méltán híres és különleges borokkal várják Önt.

Hernyák Pince

A birtok Etyek egyik legszebb fekvésű helyén, az Öreghegyen található. A 3,6 hektár területű birtokra látogatók első kézből kaphatnak információt a szőlőfajtákról, művelés módjáról, a talajösszetételről.
A tematikus borkóstolón Szürkebarát, Savignon Blanc, Zöld Veltelini, Chardonnay, Olaszrizling, Pinot Noir közül válogathatnak a borbarátok. A finom ital mellé pedig a budai hegyek kínálnak festői kilátást.

Etyeki Kúria

Az Etyeki Kúria Borgazdaság 1996-ban alakult a régi sváb faluban, Etyeken.

A pincészetben a Chardonnay, Savignon Blanc, Szürkebarát mellett Pinot Noirt is kóstolhatnak a borkedvelők.

Rókusfalvi Pince

A pincészetet 1999-ben Rókusfalvy Pál alapította az Etyek-Budai borvidéken, Etyeken, az Újhegyen.
A borászathoz 5 és fél hektár szőlőterület tartozik, és három egymás mellett fekvő részből áll:
a présházban lévő bemutatópincéből, egy palackos pincéből és egy feldolgozópincéből. A borokat
a Rókusfalvy Pince mellett megkóstolhatja a Rókusfalvy Fogadóban és néhány közkedvelt budapesti étteremben is.

A golf szerelmeseinek

Az ABACUS Hoteltől 15 percnyi autóútra 3 nemzetközi színvonalú golfpálya található, ahol kedvére hódolhat szenvedélyének.

Pannónia Golf & Country Club

A Pannónia Golf & Country Club Máriavölgyben, egy festői szépségű dombvidék közepén található.
A 18 lyukú régi Habsburg család birtokából kialakított golfpályára 200 éves platánfasor vezet.
A sport kedvelői igazi unikumra lelnek itt, és nagyra értékelik a gazdag fantáziával kialakított pályát,
az első osztályú Green-eket és Fairway-eket. A Pannonia Golf & Country Club továbbá gyermekjátszótérrel (gyermekfelügyelet), teniszpályával, fürdőtóval várja látogatóit.

Highland Golf Club

A 36 hektáros Highland Golf Club & Academy a főváros XXII. kerületében található. A golfkomplexum közel háromezer méter hosszú, kilenc lyukas pályaszakaszairól lenyűgöző panoráma tárul a játékosok elé.

Tatai Old Lake Golf Klub

A tatai Old Lake Golf Club 1998-ban nyitotta meg kapuit. Fennállása során folyamatos fejlesztések jellemezték és jellemzik ma is. A 18 szakaszos, nemzetközi szinten is helytálló golfpálya megálmodói mindvégig arra törekedtek, hogy a természetbe tökéletesen illeszkedjék alkotásuk. Ennek köszönhetően a golfozók arborétumi környezetben érezhetik magukat, a csodálatos ősfás, természetes vizekkel tarkított pályán. A játék utáni jóleső fáradságot a kellemes hangulatú – a korábbi grófi birtok egyik gazdasági épületéből átalakított – klubházban pihenhetik ki.

Barangolás a Zsámbéki-medencében

Herceghalom

A településen egy délutáni séta keretében a XXI. századi katolikus templomot és a Víztornyot érdemes megnézni. A községet határoló erdőkben a környék gazdag apróvadállományával ismerkedhetnek meg a természetkedvelők.

Bicske

A város jelentős műemléke a 18. századi református templom, az 1830 körül épült református klasszicista lelkészlak és a Nepomuki Szent János szobor. A városkép jellegzetességeihez tartozik a Hősök tere az I. világháborús emlékszoborral. A művészeti alkotások kedvelői figyelmébe ajánljuk továbbá a Kossuth téren található Kossuth Lajos mellszobrot, a Vajda János Gimnázium és Postaforgalmi Szakközépiskola előtti Vajda János mellszobrot, valamint a templomkertben elhelyezett Griger Miklós (római katolikus plébános Bicskén 1931-1938 között) és Szent István szobrot.

Zsámbék

A város leghíresebb nevezetessége az 1200-as évek közepe táján épült Romtemplom. Jelenleg – 17 év után – a rom belső területe is látogatható. Nyáron „Premontrei Esték” címmel orgonahangversenyeket rendeznek hétvégenként. A török idők egyik legnyugatibb építészeti emléke a zsámbéki Törökkút, amelyet bővizű forrás táplál, és még a legnagyobb hidegben sem fagy be. A város egyik lakosa, Borus Ferenc 1979-ben nyitotta meg a Lámpamúzeumot, ahol a több mint 1200 világítóeszközből álló magángyűjteményét csodálhatják meg a látogatók. Zsámbék egy másik nevezetessége a Sváb tájház.
Az egykori Szent Vendel-ház szobáiban a festett és különleges technikával készült bútorok a sváb népművészetet és a régi helyi életet, jelképvilágot idézik. A berendezés legjelentősebb darabja az 1874-es évszámot viselő szekrény, melynek festése sok jellemzőjében a Fekete-erdő vidékéről Zsámbékra települt németek hagyományait őrzi. A Légvédelmi Múzeum a különleges légvédelmi technológiák és eszközök iránt érdeklődőknek biztosít aktív kikapcsolódást.

Biatorbágy

A biai falurész református temetőjében van Biatorbágy legrégibb építészeti emléke, a XI. századi Szent Kereszt-templom romja. Valószínűleg a 18. században épült a biai református templom, amelynek környezetében a Szily- Fáy-kastély terül el. Másik épület a Sándor-Metternich-kastély. Az először 1192-ben említett természetes, de később lecsapolt állóvíz helyén duzzasztással kialakított Halastavat is érdemes meglátogatni.
Mindezek mellett a település leghíresebb nevezetessége Viadukt, amely Matuska Szilveszter 1931. évi hírhedt merényletére, és a magyar vasút- és hídépítés századforduló előtti időszakára emlékeztet. Műemlékei mellett figyelmet érdemelnek a helyi építészeti emlékek is, mint például a biai református templom.

Etyek

Az etyeki kálvária restaurálása 2000 februárjában fejeződött be. A település sajátos hangulatát meghatározzák műemlékei: a Boti kápolna, a Nepomuki Szent János szobor, a Szent Orbán szobor, az Öreg-hegyi Maria Hilf szobor, a Szűz Mária szobor a templomkertben és Tengelicés Madonna a katolikus templomban. A Körpincesor a népszerű Etyeki Pincefesztivál egyik fontos helyszíne.